معرفی طرح سفیران اهدای زندگی (ساز):
فرهنگ یک مفهوم گسترده شامل باورها، ارزشها و رفتارها است که مطابق ارزشهای اجتماعی و هنجارهای موجود در جوامع بشری مطرح شدهاست. فرهنگ همچنین شامل مجموعهای از دانشها، باورها، هنرها، قوانین، آداب و رسوم اجتماعی، و عادتهای افراد در یک گروه یا در یک جامعه میشود. به همین دلیل فرهنگ تاثیر فراوانی در رشد و توسعه ابعاد مختلف زندگی شخصی و اجتماعی در زمینههای مختلف دارد. از این رو سنجش تأثیر فرهنگ بر زوایای مختلف زندگی فردی و اجتماعی به دلیل نفوذ عوامل فرهنگی در رفتارها حائز اهمیت فراوانی است. به همین منظور با فرهنگسازی در موضوعات نوظهور است که اعضای جامعه میآموزند که چگونه بیندیشند و رفتار کنند. پژوهشگران متعددی بر این باور هستند که اعتلای هر جامعه به فرهنگ آن بستگی دارد، به طوری که حتی ما با یاری فرهنگ میتوانیم مسیر حرکت حیات آن جامعه را بررسی و پیشبینی کنیم. بهطور خلاصه فرهنگ حاوی آفرینشها، اندیشهها و جهانبینی مردم یک سرزمین است. اجزایی که کنار هم محتوای درون و برون اعضا را میسازد. شکل نهادها، سازمانها و تشکیلات اجتماعی همه بازتاب فرهنگ ملی و سرزمینی هستند چرا که فرهنگ سرزمینی برگرفته از ویژگیهای جغرافیایی، دین، خواستها و آرزوها، احساسات و غیره مردم آن سرزمین است.
داشتن یک فرهنگ و تمدن غنی در هر کشوری، به عنوان یک امتیار و افتخار برای آن کشور محسوب میشود. کشور ایران جزو کشورهایی است که دارای تمدن و فرهنگ بسیار قدیمی و غنی است که میتوان به آن افتخار کرد. هر اندازه فرهنگ یک کشور غنیتر، بهروزتر و کاملتر باشد، آن کشور میتواند پلههای ترقی و موفقیت را با سرعت بیشتری و اطمینان خاطر بالایی طی کند. این مهم در موضوع اهدای اعضا از موارد مرگ مغزی کشور که فرهنگ یکی از مولفههای تاثیرگذار آن است نیز جز یکی از ضروریتهای غیرقابلانکار است. از این رو شبکه فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی تهران بهعنوان یکی از بزرگ و قدیمیترین واحدهای اهدای اعضا از موارد مرگ مغزی به کمک نیروهای داوطلب مردمی، برای یاری رساندن به بیماران نیازمند اعضای پیوندی پا به عرصه گذاشته است تا مرهمی بر دردهای این بیماران که لحظات بیم و امید را سپری میکنند، باشد. امید است با تلاشهای جمعی صورت گرفته در طی سالیان اخیر و با رشد و توسعه فرهنگ ایثار و بخشندگی که بخش مهمی از ماهیت فرهنگ نوعدوست ایران اسلامی است، هیچ بیماری به دلیل نرسیدن اعضای پیوندی جان خود را از دست ندهد.
شایان ذکر است انجام امر مهم فرهنگسازی در زمینه اهدای اعضا از موارد مرگ مغزی با تعداد کارکنان محدود شبکه فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی تهران مستقر در بیمارستان سینا قابل اجرا نبود، به همین دلیل در طرح سفیران اهدای زندگی(ساز) سعی شده است تا با بهرهمندی از نیروهای داوطلب مردمی، گام بزرگی در راستای فرهنگسازی مفهوم زندگیبخش اهدای عضو، اهدای زندگی برداشته شود.
هم اکنون شبکه فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیش از 20 سفیر اهدای زندگی در اقصی نقاط کشور با توانمندیهای گوناگون در زمینههای مختلف به امر فرهنگسازی در این زمینه میپردازد.
داوطلب گرامی با توجه به اینکه سفیران اهدای زندگی نمایندهی شبکه فراهم آوری اعضا و نسوج پیوندی دانشگاه علوم پزشکی تهران در اقصی نقاط کشور هستند، میبایست در پاسخگویی به سوالات متنوع و مختلف ملت شریف ایران در تمامی زمینههای فرآیند فراهم آوری اعضای پیوندی از موارد مرگ مغزی و پیوند اعضا توانمند باشند، در همین راستا عضویت در این شبکه مستلزم سپریشدن مراحلی است که در ادامه به آنها اشاره شده است: